FRAKT - endast 49 kr          

Hur räknar man ut antal tapetrullar?

Mer tapeter åt folket! Bland det bästa som finns är ju tapeter och med hjälp av tapeter går det att förändra och förnya ett rum eller ett helt hem. Dessutom finns det massor med pyssel man kan skapa av just tapeter. Det kommer vi att tipsa om framöver. Håll utkik!

Det svåra med tapeter är bestämma sig för vilken tapet man vill ha. Enligt mig har man i regel för få rum för alla fina tapeter som finns. 😉

Tips och råd

Men det är såklart rätt mycket mer att tänka på när man ska tapetsera, som att räkna ut hur mycket tapet det går åt. Förarbete i form av att göra i ordning underlaget och täcka golv och tak. Och till sist den riktiga utmaningen - själva tapetseringen. Om du väljer att tapetsera själv kommer vi att ge dig några tips på hur du beräknar antalet rullar som behövs.

Efter att du har lyckats välja vilken tapet du vill ha är det dags att beräkna tapetåtgången. Detta är en viktig för att det inte ska bli fel. Börja med att se efter vilken typ av mönsterpassning din tapet har.

Det finns tre olika typer av mönsterpassning: 

Fri/ingen mönsterpass - mönstret behöver inte mönsterpassas, gäller till exempel de flesta enfärgade och randiga tapeter.

Rak mönsterpass - mönstret matchar över hela vidden på tapeten.

Förskjuten mönsterpass - mönstret är förskjutet för att ge en större variation i mönstret.

En del mönster upprepar sig på ett sådant sätt att alla våder kan skäras lika, så kallad fri mönsterpassning. Andra däremot, har en upprepning som fordrar en viss förskjutning för att kunna passa i mönstret, dessa kallas rak eller förskjuten mönsterpassning. Glömmer du att lägga till extra längd för mönstret blir våden för kort.

Beräkna tapetåtgång - fri mönsterpass

Börja med att mäta upp rummet som ska tapetseras. Kolla sedan tapetens bredd och längd på rullen. Vanligtvis är det 53 cm respektive 10,05 meter. Kräver tapeten inte någon mönsterpassning får man ut fyra våder per rulle, om takhöjden är 2,4 meter. Då räcker alltså en rulle till ca två meter vägg. Det mått man utgår från är rummets omkrets, även kallat antal väggmeter.

Glöm inte att räkna bort för dörrar och fönster. Många väljer dock att inte räkna bort för dörrar och fönster, utan ser överskottet som vanligt spill. Det kan nämligen ofta behövas lite extra längd om man gör fel och det kan lätt bli fel! Dessutom kan det vara bra att spara en bit tapet, för det finns som sagt massor av pyssel man kan göra med tapeter!

Nedan ser ni en tabell som beräknar hur många rullar du behöver beställa. Tabellen utgår från en takhöjd på ungefär 2,4 meter och att tapeten har fri mönsterpassning. Kom dock ihåg att vid en rak eller förskjuten mönsterpassning får man räkna med något fler rullar.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beräkna åtgång av tapet med mönsterpassning

Hur många tapetrullar du behöver beror inte bara på väggarnas yta och höjd, utan även på om tapeten kräver mönsterpassning eller ej.  Är tapeten mönstrad behöver du mer tapet eftersom den måste mönsterpassas. Har rummet en ovanlig utformning eller rum med många fönster och dörrar kräver noggrannare uträkningar.

Tapeter trycks med rullar och har därför en mönsterpass, även kallad rapport. Mönstrets längd på en tapet kallas mönsterrapport, alltså det avstånd som samma mönster återkommer på tapeten. Mönstrets storlek, som kan variera mellan ett par cm och ett par meter, bestämmer hur stor mönsterrapporten är.

När du tittar på mönstrade tapeter hittar du en symbol på tapetrullens etikett som förklarar viken typ av mönsterpass respektive tapet har.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rak mönsterpass

Varje våd skall passas in med den föregående i precis rätt position. Håll vådens överkant i nivå med taklisten och skjut långsamt uppåt tills mönsterbilden passar ihop med den föregående våden. Höjden på rapporten, det vill säga hur långt det är tills samma del av mönstret repeteras i höjdled anges på etiketten vid rubriken ”Mönsterhöjd”.

Förskjuten mönsterpass

Detta används för att åstadkomma en storskaligare fördelning av mönsterbilden på väggen. Tapetseras på samma sätt som vid rak mönsterpassning men med skillnaden att man kan få skjuta upp våden ett längre stycke innan man finner läget då mönsterpassningen stämmer över skarven till den föregående våden. En effekt av detta kan bli att det går åt lite mer tapet vilket man tar hänsyn till vid beräkningen av åtgången. Vid förskjuten passning får man som regel lägga till en halv mönsterhöjd på varje våd efter att man beräknat takhöjden.

Tapetsymboler

Alla tapeter har internationella symboler som finns i såväl kollektionsböcker som på tapetrullarnas märkningsetikett. Symbolerna finns för att förklara vad tapeten har för egenskaper.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett tips är även att besöka Boråstapeter som har en tapetkalkylator som hjälper dig att räkna ut antal rullar, klicka här!

Tapetprover

Vill du se färgen eller känna på strukturen? Tyvärr har Jimmy Crickets tapeter inga prover men det har Majvillan. Vi hjälper dig gärna att beställa en provbit på en eller flera tapeter så att du blir säker på att den passar innan du beställer den.

Mejla namn och adress till info@burvalls.se så skickar vi tapetprovet med posten.

Du är också varmt välkommen till vår butik på Prästvägen 1, Malå för att se tapeterna i våra tapetböcker.

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen